Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 Textbook Questions and Answers.

## Gujarat Board Textbook Solutions Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1

Question 1.

For which of these you would use a histogram to show the data?

(a) The number of letters for different areas in a postman’s bag.

(b) The height of competitors in an athletics meet.

(c) The number of cassettes produced by 5 companies.

(d) The number of passengers boarding trains from 7:00 a.m. to 7:00 p.m. at a station. Give reasons for each?

Solution:

We represent those data by a histogram which can be grouped into class intervals. Obviously, for (b) and (d), the data can be represented by histograms.

Question 2.

The shoppers who come to a departmental store are marked as: man (M), woman (W), boy (B) or girl (G). The following list gives the shoppers who came during the first hour in the morning:

W W W G B W W M G G M M W W W W G B M W B G G M W W M M W W

W M W B W G M W W W W G W M M W W M W G W M G W M M B G G W

Make a frequency distribution table using tally marks. Draw a bar graph to illustrate it.

Solution:

The frequency distribution table for the above data can be:

We can represent the above data by a bar graph as given below:

Question 3.

The weekly wages (in ₹) of 30 workers in a factory are:

830, 835, 890, 810, 835, 836, 869, 845, 898, 890, 820, 860, 832, 833, 855, 845, 804, 808, 812, 840, 885, 835, 835, 836, 878, 840, 868, 890, 806, 840 Using tally marks make a frequency table with intervals as 800-810, 810-820, and so on.

Solution:

The lowest observation = 804

The highest observation = 898

The classes are: 800 – 810, 810 – 820, etc.

∴ The frequency distribution table is:

Question 4.

Draw a histogram for the frequency table made for the data in Question 3, and answer the following questions?

- Which group has the maximum number of workers?
- How many workers earn ₹ 850 and more?
- How many workers earn less than ₹ 850?

Solution:

The histogram for the above frequency table is given below. Here we have represented the class intervals on the horizontal axis and frequencies of the class intervals along the y-axis (vertical axis).

Now, we can answer the question,

- The group 830 – 840 has the maximum number of workers.
- Number of workers earning ₹ 850 or more = 1 + 3 + 1 + 1 + 4 = 10
- Number of workers earning less than ₹ 850 = 3 + 2 + 1 + 9 + 5 = 20

Question 5.

The number of hours for which students of a particular class watched television during holidays is shown through the given graph. Answer the following.

- For how many hours the maximum number of students watched TV?
- How many students watched TVfor less than 4 hours?
- How many students spent more than 5 hours in watching TV?

Solution:

- Number of hours for which maximum number of students watch TV = 4 to 5 hours
- Number of students watching TV for less than 4 hours = 4 + 8 + 22 = 34
- Number of students watching TV for more than 5 hours = 8 + 6 = 14